Geweldloos Verzet Nederland

Welkom op de nieuwe website van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet

Het Nederlands Netwerk


Het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet ontstond op 8 februari 2012 als een 'kartrekkersgroep' van enthousiaste mensen die gegrepen waren door het gedachtegoed van Haim Omer, de ontwikkelaar van de methodiek Geweldloos Verzet. Ons doel is het gedachtegoed van Geweldloos Verzet in Nederland te verspreiden en mensen te enthousiasmeren er mee aan de slag te gaan.


Dit doen we door regelmatig lezingen te geven in Utrecht, informatie te delen, deze website te onderhouden en contacten te hebben in ons internationale netwerk.


We komen zo'n vier keer per jaar bijeen om de ontwikkelingen in Nederland, in Europa en daarbuiten met elkaar te delen.

Alle leden van het Nederlands Netwerk zijn actief in het trainen, ontwikkelen en/of promoten van het gedachtegoed.



Hoe het Nederlands Netwerk ontstond


Lorentzhuis

In 2005 is Geweldloos Verzet in Nederland geïntroduceerd door het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie te Haarlem. Nadat zij op een Europees congres voor gezins- en relatietherapie in Berlijn hadden kennis gemaakt met prof. Haim Omer en geïnspireerd raakten door zijn vernieuwende aanpak in het werken met (de ouders van) gewelddadige en zelfdestructieve kinderen en adolescenten, hebben zij besloten Prof. Omer uit te nodigen voor een Masterclass over zijn methodiek ‘Geweldloos Verzet’ (december 2005). In februari 2007 heeft het Lorentzhuis Prof. Omer opnieuw uitgenodigd voor een Masterclass over zijn boek ‘The psychology of demonization’ (in 2021 ook in Nederlandse verstaling verschenen bij uitgeverij SWP). Beide masterclasses maakten diepte indruk op alle aanwezigen en hebben er toe geleid dat de methodiek in vele jeugdGGZ- en jeugdhulpverleningsinstellingen is ingebed in het behandelaanbod.


In 2007 heeft het Lorentzhuis in samenwerking met uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum de Nederlandse vertaling van Omers boek ‘Nonviolent Resistance’ tot stand gebracht: ‘Geweldloos verzet in gezinnen’. Hierdoor werd de handleiding voor ouders (hoofdstuk 3), maar ook de andere hoofdstukken met veel achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden, voor een groter publiek toegankelijk. In 2015 is een 2e druk verschenen met een herziene handleiding voor ouders, met in de loop der tijd nieuw ontwikkelde interventies. In 2011 is door Molemann Mental Health Clinics in samenwerking met uitgeverij Hogrefe de vertaling van Omers volgende boek ‘Nieuwe autoriteit’ gerealiseerd. 


De Bascule

In 2007 heeft de Bascule (Academisch centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie) als eerste een vertaling gemaakt van de methodiek voor teams in de residentiële setting. Het is  een manier in het omgaan met onacceptabel gedrag van cliënten. Tegelijk is het een methode die teams en organisaties helpt in het sterker maken van de teams, de onmacht in complexe situaties te verkleinen en waarbij samenwerking met het netwerk (ouders) centraal staat. Inmiddels zijn er veel instellingen die deze methodiek hebben omarmt en actief bezig zijn zich op een geweldloze manier te verzetten en een constructieve strijd voeren met als doel vermindering van onacceptabel gedrag door de verbinding met de cliënten en hun systeem te versterken.

De van oorsprong ambulante versie van Geweldloos Verzet is in 2009 door een werkgroep bij de Bascule voor gebruik in de residentiele setting vertaald. Deze vertaling kent enerzijds een vernieuwde training gericht aan de professionals verbonden aan de groepen (groepsleiding, gedragswetenschappers, psychiaters) en anderzijds een aanpassing van de interventies.


De Banjaard

In 2009 heeft De Banjaard, geënthousiasmeerd door kinder- en jeugdpsychiater Corine van Vliet, een aanpassing ontwikkeld voor het inzetten van geweldloos verzet bij gezinnen en jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Naast praktische aanvullingen op de methode heeft De Banjaard een zeer intensieve behandelmodule ontwikkeld, waarbij ouders extra hulp en ondersteuning wordt geboden door oudertraining, dagelijkse belafspraken, wekelijkse huisbezoeken en extra uitleg aan de jongeren zelf.


Recent (2024) ontving De Banjaard het het certificaat TOP-GGZ afdeling, onder andere vanwege vernieuwende initiatieven met geweldloos verzet zoals behandelweken voor jeugdigen en hun ouders met het Prader-Willi syndroom. Binnenkort meer informatie hierover.





Share by: