Het Nederlands Netwerk
Geweldloos Verzet
Welkom op de nieuwe website van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet
Voor het jaar 2024 staan er weer lezingen gepland.
De bijeenkomsten worden gehouden van 18.00 tot 20.00 uur.
Datum | Locatie | Onderwerp | Sprekers |
---|---|---|---|
18 juni 2025 | Wordt zsm bekend gemaakt | Wordt zsm bekend gemaakt |
Meld je hier onder aan voor de eerst volgende lezing
Hartelijk dank voor uw aanmelding.
Wij versturen u geen herinneringsbericht.
De lezing zal plaatsvinden:
Hogeschool Utrecht - De Uithof
Padualaan 101
3584 CH Utrecht
Bij binnenkomst kunt u €15,- via een QR code betalen voor deelname aan de lezing.
Namens het Nederlands Netwerk
Geweldloos Verzet
www.geweldloosverzetnederland.nl
Hieronder vindt u de onderwerpen en thema's die eerder tijdens lezingen of webinars aan de orde zijn gekomen.
Door: Wil van Nus
Datum: 19 juni 2024
Steeds meer leerlingen vinden het lastig om naar school te gaan. Ouders/opvoeders voelen zich radeloos of niet gehoord, scholen geven het soms op omdat zij al van alles hebben geprobeerd en het ook niet meer weten. Kortom: machteloosheid overheerst.
Het goede nieuws is dat je vanuit geweldloos verzet altijd iets kunt doen! Niet met als doel alle kinderen en jongeren weer terug te krijgen naar school, maar wel door vanuit de wens tot contact en verbinding samen rond de individuele leerling te gaan staan die het lastig vindt naar school te gaan.
Tijdens deze lezing gaat Wil van Nus, auteur van Als naar school gaan een uitdaging wordt. Preventie en samenwerking rond thuiszitters in op de vraag hoe dit in de praktijk te doen en hoe de illusie van controle ook los te durven laten.
Geweldloos verzet is zeker geen quick fix, maar wel een manier om de leerling te laten ervaren dat hij niet vergeten wordt en als ouder/opvoeder of onderwijsprofessional de machteloosheid achter je te laten.
Door: Carla Stals en Dominique van Munster
Datum: 7 februari 2024
Er wordt op de avond ingegaan op wat mensenhandel is, wat de impact is voor slachtoffers en gezinnen en hoe wij ouders ondersteunen in de hel waar zij terecht in zijn gekomen. Waar liggen sprankjes hoop en kansen? Hoe kunnen ouders en opvoeders zichzelf weer verankerd voelen om vervolgens een anker te kunnen zijn voor hun kind? Hoe vergroten wij onze invloed naar het kind als de mensenhandelaar zoveel macht heeft.
Door: Marieke van Rijn en Aarti Sarabjitsingh
Datum: 15 november 2023
Iedere behandelaar maakt het mee: het proces van Verbindend Gezag loopt vast. Ook van ouders horen we deze ervaring terug.
Om een gezin goed te kunnen begrijpen werken Aarti en Marieke altijd van uit de attitude en visie passend bij cultuur sensitief werken. Zij hebben het cultuur sensitief werken vervlochten in hun werk met Verbindend Gezag. Tijdens deze interactieve workshop nemen zij jullie mee met ervaringen als professional en ouder.
Door: Erik en Eefke Faassen
Datum 13 september 2023
Erik en Eefke nemen de deelnemers mee in één van de moeilijkste, maar misschien ook de waardevolste interventies van 'Geweldloos verzet in de klas': de ouderavond.
Over het belang en het bouwen van een steunnetwerk bij de inzet van geweldloos verzet.
Woensdagavond 10 maart 2021
19.30 uur tot 21.00 uur
Via Zoom.
Bij de webinar zal het belang van het bouwen van een steunnetwerk, hoe deze opgebouwd worden en zullen ervaringsverhalen verteld worden vanuit teams, wijkteams, scholen en gezinnen. Het maximaal aantal deelnemers is 30, dus schrijf je snel in.
Aanmelden kan via de link op deze webpagina. Geef bij aanmelden door: uw naam en uw telefoonnummer.
Om ouders en collega’s een bedankje te kunnen aanbieden vragen we een bijdrage van vijf euro, we zullen u een betaalverzoek sturen via uw telefoonnummer. Na aanmelding ontvang U van ons de (zoom) link.
De webinar wordt verzorgt door Het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit in samenwerking met ouders en collega’s.
Door Inge Postma, Diana Stubbe en Philippine Tjalma
Datum : 13 maart 2019
Vorig jaar zijn we met 13 professionals uit 4 verschillende wijken in Groningen, gestart met de training “Geweldloos Verzet in de wijk’. Nu, ruim een jaar later, kunnen Diana Stubbe en Inge Postma de eerste ervaringen presenteren aan iedereen die nieuwsgierig is, naar de mogelijkheden die de uitgangspunten van Haim Omer bieden voor het werk in de sociale teams. Successen, moeilijkheden èn dromen! Philippine Tjalma zal deze principes verbinden aan de transitie opdracht in de zorg:
• In samenwerking met bewoners van de wijk bouwen aan een prettige en veilige woonomgeving.
• Binnen het jeugdwerk en opbouwwerk op een andere manier omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
• Bouwen aan verbindingen en netwerken tussen ouders.
Diana Stubbe is jongerenwerker en werkzaam bij Wij Groningen. Inge Postma is werkzaam bij Wij Groningen en trainer voor Noorderkompas. Philippine Tjalma is eigenaar van Noorderkompas, gezinsbehandelaar en trainer Geweldloos Verzet – Nieuwe Autoriteit.
Door Annelies Huybrechts
Datum : 27 maart 2019, Eindhoven
Voorafgaand aan de lezing is er een workshop Nieuwe Autoriteit en Geweldloos verzet voor een eerste kennismaking met het gedachtegoed. Aanvullende informatie vindt u binnenkort op www.geweldloosverzetnieuweautoriteit.nl
Door: Kim Froidmont, Lianneke Rademaekers (Icarus) en Marieke van Rijn (Schakenbosch)
Datum : 12 juni 2019, Duivendrecht
De Jeugdzorg+ instellingen Schakenbosch (Leidschendam) en Icarus (Cardier en Keer) hebben sinds 2014-2015 geweldloos verzet geïmplementeerd. Kim Froidmont, Lianneke Rademaekers (Icarus) en Marieke van Rijn (Schakenbosch) vertellen over de uitdaging en kansen voor de instelling, de teams, de individuele medewerkers en de jongeren. Aan de hand van praktijk voorbeelden en casuïstiek wordt belicht wat de goede ervaringen zijn en wat lastig is. Ook komen de specifieke aspecten van het implementeren van geweldloos verzet in de Jeugdzorg+ aanbod en de aanpassingen die gezocht worden. Waarbij de ultieme uitdaging op eigenlijk alle aspecten, de illusie van controle is.
door Erik & Eefke Faasen
Datum : 26 juni 2019, Eindhoven
Met regelmaat komen scholen bij ons met allerlei verschillende vragen: Hoe moeten we omgaan met de druk van ouders? Hoe reageren we op dat “haantjes" gedrag van kinderen? Hoe kunnen we pestgedrag tegengaan? Hoe zorgen we ervoor dat we de kinderen blijven zien die veel minder opvallen? Veel scholen zijn zoekende als het gaat om dit soort vraagstukken. Ze voelen de verantwoordelijkheid - zeker gezien het passend onderwijs - om alle kinderen adequate zorg en onderwijs te bieden, maar vragen zich regelmatig af hoe. Ze grijpen terug op gedragsprotocollen of bewegen te veel mee en stellen te weinig grenzen.
Sinds een aantal jaren maken wij gebruik van Nieuwe Autoriteit / Verbindend gezag om scholen te ondersteunen in deze zoektocht. Op 26 juni nemen we jullie graag op interactieve wijze mee aan de hand van persoonlijke ervaringen en praktijkvoorbeelden. We bespreken met name ook de praktische toepassing van deze prachtige methodiek!
Eefke Faasen: Ik heb affiniteit met ‘gedrag’, dit is ontstaan in mijn werk als groepsleerkracht in het speciaal basisonderwijs. Gedrag is er altijd en overal, het is er niet zomaar, het is er met een reden. Ik wilde er meer over leren en ben daarom Gedragswetenschappen in Groningen gaan studeren. Ik heb enkele jaren gewerkt als vrijgevestigd orthopedagoog (waarbij ik ook verbonden was aan een specialistische instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en heb de opleiding tot GZ-psycholoog volbracht (specialisatie ‘Volwassenen’). Ik werk sinds 2012 als gezondheidszorgpsycholoog in mijn eigen praktijk en heb naast de GGZ mijn werkzaamheden uitgebreid op het gebied van training en coaching.
Erik Faasen Ik werk vanuit de overtuiging dat ieder mens beschikt over een ongekend potentieel om succesvol te worden in het leven. Om dat te bereiken is het voor mij essentieel dat je je zelfkennis vergroot, beter leert vertrouwen op intuïtie en dat je verbonden bent met je persoonlijke drijfveren of passies. Ik geloof dat ieder mens ongeacht leeftijd, ervaring of functieniveau in staat is om dichterbij zijn eigen kern te komen. Het is een proces dat een leven lang in beweging is en waarin we elke keer met elkaar nieuwe ontdekkingen doen, die ons leven verder verrijken. Sinds 2005 begeleid ik teams en organisaties in ontwikkel- en verandertrajecten. De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als trainer, coach en spreker in de bouwsector, het onderwijs en de industrie. Ik stuur op groei en werk met mensen vanuit optimisme en dankbaarheid.
Datum : 13 november 2019, Duivendrecht
na afloop is er de gelegenheid om elkaar en de sprekers te spreken
Datum : 27 november 2019
Eindhoven CG
Het Nederlands Netwerk
Geweldloos Verzet
www.geweldloosverzetnederland.nl