Geweldloos Verzet Nederland

Welkom op de nieuwe website van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet

Behandelsetting

De Prader-Willi Banjaardweek,

een intensieve behandeling voor het hele gezin


Youz-deBanjaard is een expertisecentrum voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijk beperking en psychiatrische problematiek. Een grote uitdaging voor ons is het ontwikkelen van programma’s die aansluiten bij de vragen en mogelijkheden van kinderen en hun ouders. Zo hebben we in de loop van de tijd veel interventies ontwikkeld waar we heel trots op zijn.

Éen van deze interventies is onze speciale Banjaardweek. Een intensieve behandeling voor kinderen en hun ouders gebaseerd op de principes en vaardigheden vanuit het Geweldloos Verzet. Omdat er nog weinig aanbod was voor gezinnen waarin Prader-Willi syndroom een rol speelt, hebben wij in samenwerking met het Expertisecentrum Prader-Willi syndroom/Prader-Willi-like het programma op maat gemaakt voor deze groep (de PWS-Banjaardweek).

 

Tijdens de PWS-Banjaardweek worden vijf gezinnen vanuit het hele land vijf dagen lang ondergedompeld in een groen en rustgevend vakantiepark in de duinen van ‘s Gravenzande. Daar krijgen ze onder begeleiding van behandelaren van de Banjaard en van het Expertisecentrum een groepsgerichte behandeling aangeboden. Bij gezinnen waarin het Prader Willi Syndroom een rol speelt, is vaak sprake van toegevende en symmetrische escalaties. Terwijl de kinderen in de kindgroep succeservaringen opdoen, krijgen de ouders tegelijkertijd een Geweldloos Verzet training aangeboden in combinatie met het behandelprogramma: Kunst van Kijken. De kunst van kijken is een vak therapeutische interventie die zich richt op de relationele context. Hierin wordt door opvoeders geoefend met het uitstellen van de eigen primaire reactietendens, zodat een meer afgestemde reactie kan worden gekozen. Het doel is om zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen, die essentieel zijn bij het implementeren van de Geweldloos Verzet interventies.

 

In de brusjesgroep is er veel aandacht voor het delen van ervaringen door de broertjes en zusjes uit de gezinnen. 
Tijdens de week is er voortdurend een transfer van de oudergroep naar de kindgroep en andersom. Hierdoor ontstaat er een gevoel van verbondenheid en een intense samenwerking tussen hulpverleners en ouders. Het behandelaanbod is vormgegeven vanuit de gedachte dat plezier en een veilig klimaat de basis vormen voor een succesvolle behandeling.

Als prachtige afsluiting stelen de kinderen de show tijdens een circusvoorstelling. Succes verzekerd!



Enkele quotes van ouders die deelnamen aan de pilotweek:


“Het voelde als een warm bad, het was fijn zo met elkaar hard te werken aan veranderen van patronen. Alles wat je leert werkt door. Ik zou dit alle gezinnen met een PWS-kind gunnen”

 

“Deze week was een kadootje en kwam precies op tijd. We leerden om in de “wij-vorm ”te praten.

We konden de ervaringen binnen het gezin delen en hoefden nergens heen.”

 

 


Share by: